Netop NU!

Få din hund sikkert gennem julen

December kan være farlig for hunde

Julemåneden indeholder mange potentielle farer for vores hunde. Den årstid, som mange mennesker hvert år glæder sig til på grund af de mange traditioner, kan ikke alene være en stresset måned for hundene, den kan også være farlig.

Få din hund sikkert og godt igennem denne måned. Set med dens øjne er familiekalenderen alt for ofte overfyldt med julearrangementer: adventshygge, juleklip, julegløgg. Og selve juledagene er storfamilierne samlede med kun lidt overskud til den. Måske er der uvant mange børn eller andre dyr, og dette kan stresse den, så den opfører sig destruktivt eller bliver meget vedholdende.
Ofte går problemerne over, når den mere rolige hverdag begynder at melde sig igen.

Men udover den hektiske aktivitet, lurer der farer rundt omkring i de julepyntede stuer, og julemaden er heller ikke lavet til hundemaver.

Pas på hunden og juledekorationerne

Der er stor tradition for at pynte op til jul, men mange af de planter, vi anvender til juledekorationer, er desværre giftige for hunde:

  • Julestjernen er en af de mest udbredte juleblomster. Julestjernen indeholder giftene euphorbin og euphorobon, som er specielt koncentrerede i blomsten.
  • Misteltenen bruges i høj grad i juleudsmykningen. Misteltenen indeholder lectin og viskotoxiner, som er proteinlignende stoffer, samt stofferne cholin og acetylcholin. Indholdsstofferne er tilstede i både stængler, blade og bær.
  • Kristtorn ses ofte ved juletid, hvor den i stigende grad bruges i juledekorationer og til udsmykning. Alle dele af planten er giftige. Bladene og bærrene indeholder saponiner i form af ilicin, ilexanthin og ilicinsyre, som virker stærkt irriterende på slimhinder. Bladene, bærrene og stammen indeholder endvidere cyanogene glykosider, samt ringe mængder af digitalislignende stoffer.
    Læs mere: Forgiftning med julestjerne, Forgiftning med mistelten og Forgiftning med kristtorn

 

Pas på hunden ved juletræet

Den naturlige duft af gran tiltrækker hunde. Det er ikke ualmindeligt, at specielt hanhunde urinerer op ad træet, så det er en god ide at have træet under opsyn. Sørg for, at træet står stabilt, så det ikke falder omkuld, hvis en ivrig hundehale rammer det. Husk også, at grannåle ikke kan fordøjes, nogle hunde spiser dem gerne, mens andre er ligeglade.

  • Kunstige juletræer har ofte små plastic- eller aluminiumsdimser, som hunden kan lege med. Disse kan lave irritation af mundslimhinden og i værste fald blive slugt og blokere den almindelige tarmpassage. Er du i tvivl, om din hund kan have slugt julepynt, bør du kontakte din dyrlæge med det samme.
    Læs mere: Fremmedlegeme i mave-tarmkanalen
  • Nogle juletræsfødder kan indeholde vand, så træet holder sig frisk i længere tid. Undgå at tilsætte nogen former for medikamenter til vandet, da det kan forgifte hunden.
  • Pas på med stearinlys på de nederste grene: Mange hunde får hvert år svitset halen eller brændt knurhårene, da de tiltrækkes af levende lys.
  • Pas på med julepynt på de nederste grene. Pynten kan virke tillokkende på hunden. Pas især på med julepynt, som kan spises, da hunden ofte vil forsøge at få fat i det.
    Pas på med elektriske lysranker. Nogle hunde og især hvalpe vil gerne bide i ledninger, og de kan få meget slemme forbrændinger i munden, når ledningerne kortsluttes.

Pas på hunden og julegaverne

  • Check alle de gaver din hund får. Selvom de er givet i en god mening, kan de indeholde små genstande som let kan sluges.
  • Pas på gavebånd og snor. Hvert år indbringes hunde med forstoppelse på grund af gavebånd, som har sat sig som en fast prop i mavetarmsystemet. Hvis du har mistanke om, at din hund har slugt gavebånd, skal du kontakte din dyrlæge.

Pas på hunden og julemaden

  • Hold hunden væk fra drinks og mad, som indeholder alkohol.
  • Hunde tåler ikke chokolade. Mørk chokolade indeholder theobromin, som er giftigt for dem. Mørk og usødet chokolade er værst, og hvid chokolade mindst skadeligt. Symptomer på chokoladeforgiftning er opkast, diarre, hyperaktivitet og kramper.
    Læs mere: Forgiftning med chokolade

Gåseskrog eller andeben er uimodståelige for hunde. Sørg for, at de ikke står frit fremme, da ben kan sætte sig fast i halsen på dem. Pas også på, at affalds-
beholderen er forsvarligt lukket, da nogle hunde kan finde på at flå den i stykker for at få fri adgang til alle juleresterne.

  • Pas på den fede julemad. Det er ikke ualmindeligt, at hunde får akut betændelse i bugspytkirtlen efter et fedtrigt måltid. Hvis hunden derudover er overvægtig, stiger risikoen markant.
    Læs mere: Akut pankreatitis.
    Glædelig jul!

Relaterede artikler

Få hunden sikkert gennem nytårsaftenNytårsfyrværkeriet er en skræmmende oplevelse for mange hunde, mens andre tilsyneladende er upåvirkede i forvirringen. Men hvert år er der hunde, som kommer til skade i forbindelse med nytårsaften. H…

Få hunden sikkert gennem nytårsaften

Træning og medicinsk behandling i forbindelse med nytårHenrik Strange Hvorfor er hundene bange for fyrværkeri? Nogle hunde udvikler angst for fyrværkeri. Set med hundens øjne, kommer alle lysglimt og brag uden nogen forvarsel og derfor fuldstændigt ufor…

Træning og medicinsk behandling i forbindelse med nytår

Angst for fyrværkeriAf dyrlæge Peter Weis Hvad er angst for fyrværkeri hos hunde? På en rundspørge blandt 2387 af Netdyredoktor.dk’s brugere, svarede 44 %, at deres hund var bange sidste nytårsaften. Reaktionerne på fy…

Angst for fyrværkeri

Print Friendly, PDF & Email

Førerhundelæring