Keder hunden sig?

Kærlighed til hunde – samt grundig viden om den tid, det ansvar og de udgifter, der følger med at holde hund – skulle gerne være vordende hundeejeres baggrund for at anskaffe sig en hund.
Impulskøb, børnenes plagerier, sikring mod indbrud, kedsomhed osv. er desværre alt for ofte årsag til, at folk anskaffer sig en hund. Disse mennesker må man anbefale at købe en tøjhund, installere en tyverialarm og læse nogle bøger.
Hunde vælger ikke selv deres ejere. Gjorde de det, ville der være mange flere mennesker, der ikke havde hund.

Problembund ?
– Vi har en problemhund, siger folk, når deres hund splitter hjemmet ad eller hyler i vilden sky, når den er alene hjemme – når den ikke kan omgås andre hunde – eller hvis den er angst eller aggressiv.
Der findes ingen problemhunde – men der findes mennesker, der har problemer med deres hund. Og det er i de allerfleste tilfælde ikke hundens skyld. Det kan være, fordi hunden er syg, eller den kan være frustreret på grund af manglende omsorg e.l.
Hunde skal luftes, motioneres, fodres, passes og plejes. Men det er lige så vigtigt at dække hundenes psykiske behov for kontakt med deres mennesker. Hunde skal snakkes med. de skal opdrages, motioneres, stimuleres, have oplevelser og omgås og lege med artsfæller. Ellers keder hunden sig, og problemerne opstår.
Også en hund, som så at sige aldrig er alene hjemme, og som måske er omgivet af mange mennesker, kan blive frustreret og problematisk, hvis dens mennesker ignorerer den og aldrig giver sig tid til at beskæftige sig med den.

Indendørshunden
Hunden i dag lever det meste af sin tilværelse indendørs og er ofte overladt til sig selv i mange timer. Ganske vist sover en hund meget, men man kan ikke forlange, at hunden skal sove hele natten, være alene om dagen og så finde sig i at gå hen og lægge sig, når ejeren kommer hjem fra arbejde og måske kun orker at trave rundt om husblokken for at lufte sin firbenede ven.
Nogle familier har to eller flere hunde eller hund og kat sammen. Det kan kompensere for noget af den daglige ensomhed og give mange gode oplevelser for dyrene, men det kan bestemt ikke erstatte den menneskelige kontakt, som er så vigtig for hundens psyke og harmoniske liv.

Udendørshunden
Mange landhunde, som ofte er overladt til sig selv og flintrer rundt på markerne eller ligger dvaske hen på gårdspladsen, og mange parcelhushunde, som lukkes ud i haven eller i hundegården i adskillige timer, er ikke så lykkelige hunde som den byhund, der er sine menneskers et og alt, og som er med i alle gøremål – selv om den bor i en “toværelsers«.

Alene-hjemme-hunden
Som udearbejdende hundeejer må man være indstillet på at bruge en stor del af sin fritid sammen med hunden, som veludhvilet, veloplagt og kontakthungrende står parat, når man kommer hjem. Det er bestemt ikke nok blot at lufte og motionere hunden. Der skal snakkes, leges, kæles – der skal være kontakt. Når hunden snudepuffer, må man ikke genne den væk, før den med rimelighed har fået sine forventninger opfyldt. Det kan være drøjt efter en lang arbejdsdag, men har man ikke overskuddet og lysten til at bruge den tilstrækkelige tid på sin hund, skal man ikke have nogen hund!

Hvorledes kan man aktivere sin hund?
Hunderacer er forskellige, ikke blot i udseende, men også i psyke. Ej heller inden for samme race er hunde ens. Hvor meget – eller hvor lidt – hunden skal beskæftiges for at blive glad og harmonisk, kan enhver hundeejer sætte sig ind i ved at studere sin hund.
Om sommeren er alting lidt nemmere! Man er mere udendørs. Traver længere ture. Haveejere har mange gøremål, og hunden kan være med.
Bor man i byen, kan man trave i parkerne, eller – hvis man er bilejer – køre ud på landet eller i skoven og trave og opholde sig meget der. Man kan også cykle med hunden uden at tænke på glatte og isede veje og cykelstier. Den vandglade hund kan få sine svømmeture. Når familien holder sommerferie, hjemme eller ude, kan hunden deltage i ferieoplevelserne. Man giver sig ofte mere tid til hunden, så der sker meget mere for og omkring hunden i sommerhalvåret.
Hvad gør man så om vinteren ?
Man skal så vidt muligt gå lige så meget med hunden, som man plejer, evt. kortere, men hyppigere ture, afhængigt af vejret. Indendørs kan man beskæftige hunden på forskellig vis. Man kan fx lege med bold, eller man kan gemme godbidder og lade hunden finde dem. Man kan også holde øvelserne fra hundeskolen ved lige – og man kan i hvert fald snakke med sin hund.
Der findes mange udmærkede bøger om, hvorledes man får en glad og harmonisk hund. Lån dem på biblioteket.

Den harmoniske hund
Hunden er et flokdyr, den er social, den er nysgerrig. Vor moderne tamhund er frataget sin oprindelige tilværelse, og dens familie, flok og førerskab udgøres nu af mennesker. Hunden elsker at være med i familiens gøremål, og i de familier, hvor hunden får lov til det, er der sjældent problemer.
Man tager hunden med i bilen, selv om man kun skal til bageren eller på tankstationen. Den er med, når man arbejder i haven eller er beskæftiget indendørs. Man traver ture og giver hunden god tid og lov til at snuse. Man leger med den, man snakker med den. Og naturligvis opholder hunden sig sammen med sine mennesker og henvises ikke til kælder eller bryggers. Nogle hundeejere er endog så heldige, at de kan have hunden med på arbejde.
Naturligvis skal man respektere hundens faste rytme og lade den være i fred eller lade den sove, når den har behov for det. En harmonisk hund er i ro, når det er nødvendigt og rimeligt, og den skal som et led i sin opdragelse helst kunne lære at være alene hjemme i nogle timer.
Kort sagt: Man skal tage sig af sin hund og betragte den som et familiemedlem og respektere og behandle den som dét levende, intelligente og følsomme væsen, den er, med forståelse for, hvor afhængig den er af sine mennesker.

Hundeejerens samvittighed
Jeg tror, at de fleste hundeejere inderst inde er klar over, når hunden bliver snydt for oplevelser og kontakt.
Jeg kan ikke selv sige mig fri for en gang imellem at have lidt dårlig samvittighed, men vores siger heldigvis til, hvis hun føler sig skuffet og snydt. Det går sandt for dyden ikke stille af når de brokker sig, men det er kun godt.

Kontakt, kærlighed, konsekvens – det er alfa og omega for et harmonisk og rimeligt liv for en hund. Og jo mere, man snakker med sin hund og prøver at forstå den og dens sprog, desto større glæde får hund og ejer af hinanden.

Print Friendly, PDF & Email

Førerhundelæring