Den respekterede leder

Den respekterede leder

“Bare en hund”,
er der mennesker, der siger.
Er det “bare”, at et andet liv har sluttet sig til mit,
at en hale klapper i gulvet af glæde ved at høre min stemme,
at en snude fortroligt stikker sig ind i min hånd,
at to øjne røber mig verdener af tillid og hengivenhed?
(af Kaj Munk)

For at hunden skal respektere dig som leder, er det nødvendigt, at vide hvad hunden forventer af en flokleder.
En hundeflok eller ulveflok forventer, at dens leder er dygtig, konsekvent, autoritær, besindig samt venlig. Opfylder floklederen disse forventninger, er det unødvendigt at slås for at beholde sit status som leder.

Dermed er det ikke sagt, at lederen aldrig korporligt straffer medlemmer af flokken. Det sker at et af individerne ikke indordner sig flokkens regler. I disse tilfælde træder flokkens leder til og sætter urostifteren på plads. Dette gøres ved at lederen demonstrerer sin autoritet gennem dominans positurer. Høj haleføring, stive ben, vægten på forbenene, rejste ører, stirrende blik osv.. Er dette ikke nok, vil lederen gå over til mere eller mindre korporlig afstraffelse. Altid så lidt som muligt, men så meget som nødvendigt.

Dette bør en god hundeejer tage ved lære af. Vis hunden at du er dygtigere end den, vis den, at du er konsekvent, autoritær men samtidig at du er besindig og ikke mindst kærlig.

Din dygtighed kan du demonstrer gennem øvelse. Øvelser som du finder på og styrer og som hunden syntes er sjove at udfører. Her er Agility velegnet, Sporøvelser er også velegnet. Her får du mulighed for at tilrettevise hunden når den fejler. For du ved præcist hvor sporet ligger.

At vise sin opfindsomhed og sin dygtighed en time om ugen er ikke nok, det skal ske jævnligt. Ved at bruge din fantasi vil du opdage, at der er masser af muligheder på de daglige lufte ture. Der er masser af ”agility” forhindringer på legepladser og i skoven. Hjemme er der mange muligheder. Gem ting hunden skal finde, lav pakker den skal pakke ud, først finde så pakke ud.

Lær hunden så tidligt som muligt at ét forbud skal overholdes. Her kan det blive nødvendigt at bruge korporligt afstraffelse i form af at tage hunden i nakken, for på den måde at lære hunden hvad en kommando for et forbud betyder. Det er sjældent nødvendigt at tage hårdt. De fleste hunde kender denne form for straf. Det har den lært af moderen. Har du først givet et forbud skal det overholdes. Ikke noget med, nu er der lige noget jeg skal se i TV, så lad den bare så har jeg fred så læge.

Din besindighed viser du ved, aldrig at straffe uden at det er velovervejet. Aldrig straffe i hysteri Aldrig at give forbud der ikke er nødvendige – hvorfor, skal hunden absolut ligge i et hjørne. Der sker jo ikke noget ved at den går rundt.
En nem autoritet øvelse, der samtidig giver god kontakt til hunden, er den jeg kalder, at spørge om lov. Jo tidligere hunden lære dette jo bedre.

Så snart hunden har vænnet sig til linen, kan man træne denne øvelse. Sæt linen på hunden og gå til døre. Åben den, og hold fast i linen og vær ellers neutral, sig ikke noget til hunden men lad den blot forsøge at gå ud. Efter et stykke tid vil hunden kikke op på dig og nu giver du den lov til at gå ud. Du slækker linen og giver hunden en kommando. Den samme kommando hver gang.
På de daglige ture gør du det samme. Hver gang hunden stopper står du stille og holder i linen. Når hunden ser op på dig slækker du linen og giver hunden lov til at gå frem. Ligeså når du krydser gaden.

Gennemføre du dette konsekvent, får du en hund der ofte kikker på dig for at få accept fra dig. Den har lært at det er dig der bestemmer og at det er nødvendigt at holde øje med dig. Dette gør livet nemmere for dig og det gør det nemmere at træne hunden.

Tilsammen vil dette gøre, at hunden ønsker at være hos dig. Den vil komme når du kalder, for du har sikkert fundet på noget sjovt i skal lave. Den vil overholde dine forbud. Dermed har du en lydig hund. For du er respekteret som leder.

Print Friendly, PDF & Email

Førerhundelæring