Alene hjemme

Hunde er ikke skabt til at være alene. Hunden er et flokdyr der “kræver” at være sammen med flokken.

Derfor lider mange hunde af angst for at være alene hjemme, nogle mere end andre.
Din hund er ikke så hårdt ramt at jeg vil kalde det angst, men utryg er den.

I sin utryghed søger den derhen hvor der er mest færd (lugt) af ejeren, nemlig sengen.
Og sengen er et godt sted for hunde der har det sådan.

Der er blot den fare ved det at den vil søge mere færd og det er nede i sengen.
Derfor graver og bider den i sengetøjet. Løsningen på at redde dit sengetøj er
at lukke døren til soveværelset. Men det hjælper jo ikke på hundens utryghed.

For at forebygge at hunden begynder på andre “unoder” må vi give den den
tryghed den søger, nemlig færd af ejeren.
Det har hunden jo selv fortalt os ved at grave i sengen.

Sørg for at hunden får en Trøje med masser af færd på med i sin kurv.
Du skal ligge med trøjen under dit lagen hver nat, og så give hunden den med
i kurven når du forlader den.

Nu har vi fjernet problemet med sengetøjet og hundens symptomer på utryghed,
men hunden er jo ikke helbredt for sin utryghed. Det gøres gennem opgaveøvelser.
Opgaver hunden selv skal løse, ikke for svære i starten.
Det kan være at finde ting du har gemt, at gå balance.
Her vil en Agility bane være god. det skaber selvtillid

Nogle gode gåture, hvor hunden får tid til at snuse og grave eller hvad
den nu har kyst til. Der skal være god tid.
Hunden bliver så mere sikker på sig selv, utrygheden forsvinder.

Du må ikke tro at dette vil ske i løbet af 8 – 14 dage men snarere i løbet af 1 – 2 mdr.

Mere om alene hjemme

Hjælp min hund kan ikke være alen hjemme, den har ødelagt for flere tusinde kroner. Jeg bliver nødt til at aflive den. Det er ellers en skam, det er en dejlig hund.
Dette er en besked fra en hundeejer med problemer, men han/hun er ikke alene om dette problem. Ofte bliver man kontaktet af mennesker, med netop dette problem. Men hvad er årsagen til, så mange hunde ikke kan være alene.

Ofte er følgende årsager skyld i problemet.

1 Hunden er understimuleret. Det vil sige at hunden aldrig eller kun sjældent,
får mulighed for at bruge og udvikle sine evner.
2 Hunden lider af angst-neuroser, i forbindelse med ensomhed.
3 Hunden lider af hjælpeløshed, som reglen indlært.

Tidligere lærte man, og kan desværre stadig både læse og høre om denne metode til at lære en hund at være alen hjemme, nemlig at forlade hunden og gå et stykke væk fra hjemmet. Så skulle man liste sig tilbage, og så snart hunden sagde den mindste lyd, skulle man fare ind af døren og give hunden et møgfald. Eller man skulle, når hunden begyndte at gø, selv lave en masse larm, f.eks. ved at slå på døren. Det skulle man så gentage til hunden var stille og kunne være alene uden problemer.
Uden problemer ja. Men hvem var det der ikke havde problemer? i hvert fald ikke hunde.

Det eneste man har opnået er, at hunden nu, ud over at være angst for at være alene, også er angst for at ejeren pludselig kommer farende ind af døren og skælder ud. Hunden har fået valget mellem at blive ”skudt” eller ”hængt”, begge dele dør man af. Og i hundens tilfælde bliver den angst af begge dele.

Ofte fortæller hundeejere, at det værste er at hunden jo ved at den ikke må ødelægge ting. Så snart jeg kommer inden for døren viser den tydeligt, at den har dårlig samvittighed.
Dette er en stor misforståelse. En hund har ikke dårlig samvittighed, men er derimod en fremragende iagttager. Den registrere bitte små bevægelser, eller ansigtsudtryk, som vi mennesker dårligt nok lægger mærke til. Derved konstaterer hunden at ejeren er sur, og reagere derefter med underkastelse tegn. Disse tegn forveksler vi med dårlig samvittighed.

Problemet ensomhed
Vi skal arbejde med årsagen til, at hunden piber, hyler eller bider ting i stykker, og ikke kun fjerne symptomerne. Ingen kunne vel finde på at skælde et barn ud der klager over mavepine. Barnet har jo stadig ondt i maven selvom det ikke tør fortælle om det.

Understimuleret hund
Er årsagen, til at en hund ikke kan være alene hjemme, understimulering. Vil jeg foreslå ejeren at beskæftige sig med hunden så meget som overhoved muligt. Helst inden man forlader den.
Når jeg her taler om beskæftigelse taler jeg om psykisk, intellektuel beskæftigelse. Giv hunden opgaver som den kan løse. F.eks. næseøvelser som spor og søgeøvelser. Sandsynligheden for problemer er nu mindre, da hunden er træt og tilfreds med sig selv.
Lange traveture for at gøre hunden træt hjælper kun på hundens kondition. Den er ikke træt ret længe efter du har forladt den.

Ensomhedsneurose
I tilfælde, hvor det drejer sig om virkelig angstneurose, er problemet mere kompliceret. Nu er det ikke kun et spørgsmål om indestængt energi. Nu er der tale om forhold, der sætter hunden i et vedvarende oprør. Hunden stresser, og inden den stresser mere end den kan tåle, må den nødvendigvis behandle sig selv. Det sker ofte ved at hunden bider i ting.

En sådan hun skal lære at være alene. Dels ved at vende det ubehagelige til noget behageligt. Gennem øvelser der lære hunden, at se det ”behagelige” i at ejeren forlader den og dels ved at give hunden selvtillid. ”Det kan jeg sagtens klare”.

Men da det er noget der tager tid, og problemet ofte er så fremskredent, at hunden nu har fået en sidste chance, er den første opgave at forlænge familiens tålmodighed, ved at minimere hundens ødelæggelser i den periode, hvor hunden behandles. Dette kan gøres på forskellig vis. Men da ikke alle metoder er lige hundevenlige, bortset fra at hunden reder livet, vil jeg kun nævne en her.

Metoden er den mest anvendte, og også den der giver de bedste resultater. Men husk. Hunden har det lige dårligt, så metoden må ikke stå alene uden behandling men bruges sammen med behandling.
Da man har konstateret, at hunde afreagere på ting, den ikke må røre, benytter vi os af denne viden.
Vi stiller genstande op der hvor hunden opholder sig. Vi har valgt genstande som vi ikke har noget imod at hunden ødelægger, papkasser, pap rør, gamle sko eller lignende, samt de ting hunden allerede har ødelagt. Uanset hvor meget de er ødelagt, klæber vi dem sammen og stiller dem samme sted igen. Disse ting får hunden nu besked på ikke at røre. Når du er hjemme holder du øje med hunden og så snart den bare snuser til disse ting siger du nej. Jo strengere forbud jo større chancer er der for at hunden netop ødelægger disse ting når den er alene. Og det var jo det der var meningen..

Behandling
Hunden stress renses. Først og fremmest må al leg og øvrige ophidsende gøremål stoppes. Ikke løbe efter pinde, bolde. Ikke lege med andre hunde. Hver morgen og også gerne om aftenen skal hunden ud på en god gå tur, hvor der er god tid til at den går og snuser, graver og lignende. Lad den finde godbidder i græsset og giv dig god tid til disse ture.
Giv hunden opgaver den selv kan løse, og gør dem derefter vanskeligere, men aldrig mere end hunden kan få succes. Derved gøres hunden psykisk stærk. Der bør indgå balance øvelser, i form af at gå på bænke, halv mur eller lignende.

Hjælpeløshed
Er årsagen hjælpeløshed, er det ofte ejerens skyld. Ikke fordi vi nødvendig vis skal give nogen skylden, men kun for at rette fejl der bliver begået, og derved løse problemet.
Ofte er folk for flinke til at hjælpe deres hunde med at løse et problem, ved at hjælpe den med at få linen ud efter den har fået den mellem benene, at hjælpe den med at komme den rigtige vej om en lygtepæl osv. Hjælper vi hunden for meget trænes den ikke i at løse sine egne problemer og hunden indlærer hjælpeløshed.
I disse tilfælde skal hunden have opgaver den kan løse selv.
Det er ikke nok at melde sig ind i en forening for at løse problemet, man er nød til at fortælle om det. Det kan jo ikke ses på hunden på en træningsplads. Og der skal jo tages hensyn i træningen til hundens problem så den ikke stresses yderligere ved leg med bold eller leg med andre hunde. Den skal have så meget ro i træningen som muligt.

At lære at være alene hjemme
Følgende metode kan anvendes og kan vel udført lære hunden at være alene hjemme på en forlænget weekend

1. trin Lær hunden bliv
2. trin Sig ”bliv” placer en godbid 2 meter fra hunden, gå tilbage til hunden sig ”søg”.
Hunden finder godbidden.
3. trin Placer godbidden 4 meter fra hunden.
4. trin Placer nu godbidden i rummet ved siden af. Forlad rummet i få sekunder,
gå tilbage og sig ”søg”
5. trin forlad nu hunden i 10 sek.
6. trin forlad hunden i 20 sek.
7. trin luk nu døren halvt efter dig
8. trin luk døren helt
9. trin Du venter nu 1 min før du går tilbage
10. trin Lav en række øvelser hvor du forlader hunden i 1 min, 5 min, 2 min, 10 min.
11. trin samme som 10 nu blot 3, 15, 5, 20, 10,og 30 min.

Under hvert trin, gør du det samme som i det foregående trin blot med de nævnte ændringer. Hold pauser ind imellem så hunden får mulighed for at ”sluge” denne indlæring. Går noget galt undervejs gå du nogle trin tilbage og fortsætter derfra. Siger du besværligt, ja ingen har sagt det er nemt at have hund. Tag det som hyggelig samvær med hunden. Den vil tage det som leg, det bør du også.

Print Friendly, PDF & Email

Førerhundelæring