Afledning

Afledning

Uønsket adfærd fjernes nemmest gennem afledning. Og det gælder al uønsket adfærd med undtagelse af en, nemlig den hvor hunden gør for at få ejeren til at lave aktiviteter.

Ideen med afledning er at ændre hundens reaktion på et givet signal. Har vi en hund der er bange for biler og vil flygte (uønsket negativ adfærd) ændre vi det (til en ønsket positiv adfærd) gennem afledning.
Den nemmeste og rareste adfærd er at hunden, når den ser bilen, tager kontakt til ejeren. Altså bliver adfærden ændret fra flugt til kontakt.
På samme måde kan man med anden uønsket adfærd ændre den til ønsket.
HVORDAN
Først finder du nogle godbidder din hund er MEGET glad for. De skal være små (husk at fratrække mængden af godbidder fra hundens normale mad).

Hjemme på stuegulvet indlærer du hunden nu kommandoen ”søg.”
Det gøres nemt ved at du har hunden foran dig. Mens den ser på, smider du nogle godbidder 2-3 stykker på gulvet foran den samtidig siger du ”søg” Hunden vil nu samle godbidderne op og du gentager øvelsen og kommandoen mange gange og i mange dage. Du spreder godbidderne over et større og større område. Når hunden tydelig viser at den har forstået kommandoen ved at den begynder at lede når du siger ”søg”, selvom den ikke har set, at du smed dem er hunden klar til at gå videre.

Nu skal det prøves på gaden. Prøv det nogle gange når der ikke er andre hunde og gerne lige uden for opgangen eller lige inden for. Jo flere gange du laver denne øvelse i opgangen lige inden for døren. Jo hurtigere vil hundens tanker ændre sig fra at skulle på gaden for at gø af andre hunde. Til at den skal ned i opgangen for at finde godbidder. Det kan gå så langt, at du skal kommandere hunden ud af døren, han vil hellere lede efter godbidder.

Indøv det samme tilfældige steder på gaden og hold så øje med hundens reaktion når i går tur. HVER gang hunden strammer det mindste op, fordi den ser en anden hund eller tror den ser en, eller hvis han begynder at gå og spejde efter hunde, siger du ”søg” og smider et par godbidder når den har taget dem skifter du retning for ikke at nærme dig den anden hund. Hunden må ikke få lov til at træne sin aggressive adfærd og må ikke opnå driftmålet, nemlig at jage den anden på flugt.
Med tiden kan i komme tættere og tættere på inden øvelsen skal sættes i gang, og efter et stykke tid vil du ikke kunne nå at smide godbidder, inden hunden står foran dig og venter på dem, fordi den har set en anden hund. Og reaktionen på signalet, ”at se en anden hund” er ændret fra aggressivitet til kontakt til mor.
Snyd aldrig hunden for en godbid i den situation.
Sørg for at hunden bliver aktiveret sammen med dig på jeres daglige ture. Så får den andet at tænke på.

Der er altså to ting i dette.
1 Ændre reaktionen på at se en anden hund
2 Ændre hundens forventninger til at komme på gaden.

Jo længer tid hunden har haft dette problem jo længere tid går der inden det er helt væk, men du vil kunne mærke stor forskel i løbet af en måned.
Tag nu afslappet på det så du ikke sender negative signaler til hunden

Er du i tvivl om noget så kontakt mig. Heller en gang for meget end en gang for lidt.
Det kan være der skal korrigeres under vejs.

Print Friendly, PDF & Email

Førerhundelæring